• PRZEPISY


Pasta z awokado z czosnkiem niedźwiedzim

Warto wiedzieć:

10 min 1 porcja

Składniki:

awokado - 1 szt.
czosnek niedźwiedzi świeży liscie - 25 g
cebula dymka - 1 szt.
śmietana gęsta 18% - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sok świeżo wyciśnięty z cytryny - 1/2 łyżeczki
syrop z agawy - 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

 Cebulę dymkę i czosnek niedźwiedzi posiekać, przełożyć do blendera (malaksera). Dodać śmietanę, oliwę, awokado, sól, pieprz, sok z cytryny i syrop z agawy, zmiksować. Pastę (krem) z awokado z niedźwiedzim czosnkiem podawać z ziemniakami, pieczywem, makaronem.


...............................................................................................................
Pudding chia z mleczkiem kokosowym i mango

Składniki

  • 200 ml mleczka kokosowego 9% BIO
  • 200 ml pulpy mango
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 małe dojrzałe mango pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki miodu
  • borówki, granola oraz mięta do przybrania

Czas przygotowania 10 minut + 3 godziny w lodówce.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlewamy mleczko kokosowe, nasiona chia i miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  2. Pulpę mango wlewamy do wysokich szklanek. Następnie dodajemy pudding chia. Postaraj się nie zabrudzić rantów szklanek tak aby deser pięknie i estetycznie się prezentował. 
  3. Na wierzch kładziemy świeże mango pokrojone w kostkę, ulubioną granolę, borówki i mięte do dekoracji.
  4. Przed podaniem deser chłodzimy minimum 15 minut.
Potrzebne produkty:
- https://vegetarius.pl/MIOD-LIPOWY-BIO-300-g-p4775
- https://vegetarius.pl/MANGO-SWIEZE-BIO-okolo-0-30-kg-p1784
- https://vegetarius.pl/CHIA-NASIONA-SZALWII-HISZPANSKIEJ-Salvia-hispanica-BIO-400-g-p3652
- https://vegetarius.pl/COCONUT-MILK-NAPOJ-KOKOSOWY-W-PUSZCE-LIGHT-9-TLUSZCZU-BIO-400-ml-p1426






Pudding_chia_z_mleczkiem_kokosowym_i_mango(1).jpg
.........................................................................................................................................................................


Przepis na złote mleko

Podstawowy przepis na nasze złote mleko, który można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy lub manewrując proporcjami. Ma smakować, rozgrzewać i poprawiać nastrój! Przepis na 1 porcję (1 kubek złotego mleka).

Składniki:

  • 250 ml mleka (krowie, migdałowe, owsiane lub ryżowe sprawdzi się równie dobrze)
  • dwie łyżeczki miodu z kurkumą i pieprzem cayenne
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • pół łyżeczki oleju kokosowego

Wszystkie składniki mieszamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia mleka. Po podgrzaniu złote mleko spożywamy ciepłe, rozkoszując się jego rozgrzewającym i głębokim smakiem.

Jesienią i zimą szczególnie warto dbać o odporność wasze i waszych najbliższych. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na złote mleko, a dbanie o zdrowie będzie pyszne i naturalne!
Złote mleko - przepis na indyjski przeciwzapalny eliksir życia