-
PRZEPISY
Pasta z awokado z czosnkiem niedźwiedzim
Warto wiedzieć:
10 min 1 porcja
Składniki:
awokado - 1 szt.
czosnek niedźwiedzi świeży liscie - 25 g
cebula dymka - 1 szt.
śmietana gęsta 18% - 1 łyżka
czosnek niedźwiedzi świeży liscie - 25 g
cebula dymka - 1 szt.
śmietana gęsta 18% - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sok świeżo wyciśnięty z cytryny - 1/2 łyżeczki
syrop z agawy - 1/3 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sok świeżo wyciśnięty z cytryny - 1/2 łyżeczki
syrop z agawy - 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
...............................................................................................................
Pudding chia z mleczkiem kokosowym i mango
Składniki
- 200 ml mleczka kokosowego 9% BIO
- 200 ml pulpy mango
- 2 łyżki nasion chia
- 1 małe dojrzałe mango pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki miodu
- borówki, granola oraz mięta do przybrania
Czas przygotowania 10 minut + 3 godziny w lodówce.
Sposób przygotowania
- Do miski wlewamy mleczko kokosowe, nasiona chia i miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Pulpę mango wlewamy do wysokich szklanek. Następnie dodajemy pudding chia. Postaraj się nie zabrudzić rantów szklanek tak aby deser pięknie i estetycznie się prezentował.
- Na wierzch kładziemy świeże mango pokrojone w kostkę, ulubioną granolę, borówki i mięte do dekoracji.
- Przed podaniem deser chłodzimy minimum 15 minut.
- https://vegetarius.pl/MIOD-LIPOWY-BIO-300-g-p4775
- https://vegetarius.pl/MANGO-SWIEZE-BIO-okolo-0-30-kg-p1784
- https://vegetarius.pl/CHIA-NASIONA-SZALWII-HISZPANSKIEJ-Salvia-hispanica-BIO-400-g-p3652
- https://vegetarius.pl/COCONUT-MILK-NAPOJ-KOKOSOWY-W-PUSZCE-LIGHT-9-TLUSZCZU-BIO-400-ml-p1426
.........................................................................................................................................................................
Przepis na złote mleko
Podstawowy przepis na nasze złote mleko, który można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy lub manewrując proporcjami. Ma smakować, rozgrzewać i poprawiać nastrój! Przepis na 1 porcję (1 kubek złotego mleka).
Składniki:
- 250 ml mleka (krowie, migdałowe, owsiane lub ryżowe sprawdzi się równie dobrze)
- dwie łyżeczki miodu z kurkumą i pieprzem cayenne
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki startego imbiru
- pół łyżeczki oleju kokosowego
Wszystkie składniki mieszamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia mleka. Po podgrzaniu złote mleko spożywamy ciepłe, rozkoszując się jego rozgrzewającym i głębokim smakiem.
Jesienią i zimą szczególnie warto dbać o odporność wasze i waszych najbliższych. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na złote mleko, a dbanie o zdrowie będzie pyszne i naturalne!