• MIĘSO I WĘDLINY EKOLOGICZNE

Sporą grupę naszych klientów stanowią rodziny "mieszane" i okazjonalnie jedzący mięso i to do nich skierowana jest ta kategoria.Jeśli mięso to tylko to ekologiczne. Dlaczego? W chowie ekologicznym zwierząt zakazane jest stosowanie paszy  modyfikowanej genetycznie, antybiotyków , promotorów wzrostu. Dopuszczona do karmienia jest wyłącznie pasza z roślin wyhodowanych w tym gospodarstwie lub posiadająca stosowny certyfikat, stawia się na profilaktykę zdrowia i wzmacnianie odporności zwierząt , leczenie odbywa się naturalnymi metodami i lekami z określonej grupy. Rolnicy ekologiczni zobowiązani są do zapewnienia godnych warunków życia,( dostępność i wielkość wybiegów i pastwisk ma duże znaczenie.) Inspektorzy zwracają również uwagę na oświetlenie, wentylację i temperaturę w budynkach inwentarskich. Ścisłej kontroli podlega również przetwórstwo mięsa, dodatki są minimalne i ściśle określone co wpływa na smak, aromat i walory zdrowotne. Priorytetem jest jakość, a nie ilość. 

  • Parametry