-
Miód Manuka MGO 550+, 250g HECADI
Doskonały, aby zaczynać od niego dzień. Stworzony do brania przez cały rok, a wręcz niezbędny w sezonie zimowym.
Dostępność | Średnia dostępność 4 szt. |
Jego ojczyzną jest Nowa Zelandia gdzie panują optymalne warunki klimatyczne dla leptospermum scoparium. Jest to unikatowy, przepiękny i obłędnie pachnący krzew. Jego kwitnienie trwa zaledwie 4-6 tygodni, a pojedyncze kwiaty są otwarte tylko przez 5 dni. Poza walorami dekoracyjnymi pszczoły miodne (Apis mellifera) wytwarzają z niego Miód Manuka MGO 550+, narodowy skarb Nowozelandczyków. Określany jest on jako miód jednoodmianowy czyli powstający z kwiatów tylko jednej rośliny.
Co oznacza MGO w miodach manuka?
MGO czyli methylglyoxal to naturalny i kluczowy składniknowozelandzkich miodów. Jego zawartość można określić jako kilkadziesiąt razy wyższą niż w tradycyjnych polskich miodach. To właśnie MGO determinuje niezwykłe walory Manuki. Oznaczenie MGO 550+ mówi o minimalnym stężeniu związku podanym w mg/kg. Im wyższa wartość, tym wzrastają możliwości jego zastosowania.
MGO powstaje z DHA, związku obecnego w nektarze. W trakcie dojrzewania miodu DHA zamienia się w MGO. Dalsze leżakowanie produktu pozwala mu osiągnąć wartość nawet do 120% wyższą niż deklarowana przez producenta.
Pochodzenie – Nowa Zelandia
Skład – 100% Miód Manuka
Konsystencja – kremowa
Kolor – bursztynowo – złoty
Smak – unikalny
Sposób przechowywania – temperatura pokojowa, miejsce nienarażonym na działanie promieni słonecznych
Spożywanie miodu nie jest wskazane w przypadku:
alergii na miód i produkty pszczele, cukrzycy, ścisłej diety, dla niemowląt, kobiety w ciąży i karmiących
- Producenci