• Miód Manuka MGO 400+, 250g HECADI

141.95
szt. Do przechowalni
Dostępność Średnia dostępność

Najwspanialsze cuda są dziełem natury. Tak powstaje produkt doskonały – nieprzetworzony i pełen naturalnej słodyczy to właśnie miód Manuka MGO 400+.

Skąd pochodzi i jak powstaje ?

W Nowej Zelandii panuje mikroklimat sprzyjający występowaniu leptospermum scoparium (krzewu Manuka). To zjawiskowa roślina usiana kwieciem, która to zniewala urodą oraz zapachem, przyciągającym pszczoły miodne. Walory estetyczne to nie wszystko. Krzew odpowiada za powstawanie „płynnego złota” czyli miodu Manuka MGO 400+.

Miód Manuka 400+ jest odmianą charakteryzującą się minimalną zwartością Methylglyoxalu MGO na poziomie 400 mg na każdy kg miodu.  Otrzymuje się go z nektaru kwiatów Manuki. Kwitnienie rośliny trwa od 4 do 6 tygodni, a pojedyncze kwiaty otwierają się tylko na 5 dni. Czas ten wykorzystują pszczoły Apis mellifera, które produkują jednoodmianowy (powstający z nektaru jednej rośliny), miód Manuka 400.

Co oznacza  MGO w miodach manuka?
MGO to skrót od methylglyoxalu. Mimo naukowej nazwy to w 100% naturalny składnik i istota miodów Manuka MGO 400+. Jego stężenie w naszych produktach jest kilkadziesiąt razy wyższe niż w tradycyjnych miodach. MGO jest podawane w mg/kg. Im wyższa jego wartość, tym więcej możliwości zastosowań. Informacja MGO 400+ oznacza minimalną zawartość MGO w słoiczku.
MGO ma źródło w DHA, związku występującym m.in w nektarze kwiatów manuki. Dojrzewanie miodu sprawia, że DHA przemienia się w MGO. Im dłuższe leżakowanie, tym wyższa wartość, jaką osiąga stężenie MGO. Ostatecznie może wynieść nawet 120% więcej niż wartość zadeklarowana przez producenta.

Walory sensoryczne

Miód Manuka MGO 400+ Hecadi ciężko do czegoś porównać. Jego smak jest wielowymiarowy, „uzależniający” i mniej słodki, niż można się spodziewać. Pozostawia przyjemny posmak:

  • mocno kwiatowy, a równocześnie ziołowo-gorzkawy,
  • leśny – wilgotno-ziemisty o aromacie wrzosowym,
  • delikatnie orzeźwiający (lekko eukaliptusowy).

Zapach to kombinacja wytrawnych nut o ziołowo-mineralnych akcentach.
Kolor przywodzi na myśl złoto i występuje w całej palecie ciepłych odcieni – od bursztynowych po jasnobrązowe. Barwa zależy m.in. od warunków atmosferycznych, tj. ilości opadów, nasłonecznienia, etc.

Najważniejsze informacje

Pochodzenie – Nowa Zelandia

Skład –  100% Miód Manuka

Konsystencja – kremowa

Kolor – bursztynowo – złoty  

Smak – unikalny

Sposób przechowywania – temperatura pokojowa, miejsce nienarażonym na działanie promieni słonecznych

Spożywanie miodu nie jest wskazane w przypadku:

alergii na produkty pszczele, cukrzycy, ścisłej diety, dla niemowląt, kobiety w ciąży i karmiących

Dystrybutor: Suplebiotec Sp.J.

ul. Żeromskiego 10
90-710 Łódź

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Ostatnio oglądane produkty