-
Miód Manuka MGO 400+, 500g HECADI
Nieprzetworzony i pełen naturalnej słodyczy to właśnie miód Manuka MGO 400+.
Dostępność | Średnia dostępność 7 szt. |
W Nowej Zelandii panuje mikroklimat sprzyjający występowaniu leptospermum scoparium (krzewu Manuka). To zjawiskowa roślina usiana kwieciem, który to zniewala urodą oraz zapachem, przyciągającym pszczoły miodne. Walory estetyczne to nie wszystko. Krzew odpowiada za powstawanie „płynnego złota” czyli miodu Manuka MGO 400+.
Miód ten otrzymuje się z nektaru kwiatów manuki. Kwitnienie trwa od 4 do 6 tygodni, a pojedyncze kwiaty otwierają się tylko na 5 dni. Czas ten wykorzystują pszczoły Apis mellifera, które produkują jednoodmianowy (powstający z nektaru jednej rośliny), miód Manuka 400.
Co oznacza MGO w miodach manuka?
MGO to skrót od methylglyoxalu. Mimo naukowej nazwy to w 100% naturalny składnik i istota miodów Manuka MGO 400+. Jego stężenie w naszych produktach jest kilkadziesiąt razy wyższe niż w tradycyjnych miodach. MGO jest podawane w mg/kg. Im wyższa jego wartość, tym więcej możliwości zastosowań. Informacja MGO 400+ oznacza minimalną zawartość MGO w słoiczku.
MGO ma źródło w DHA, związku występującym m.in w nektarze kwiatów manuki. Dojrzewanie miodu sprawia, że DHA przemienia się w MGO. Im dłuższe leżakowanie, tym wyższa wartość, jaką osiąga stężenie MGO. Ostatecznie może wynieść nawet 120% więcej niż wartość zadeklarowana przez producenta.
Pochodzenie – Nowa Zelandia
Skład – 100% Miód Manuka
Konsystencja – kremowa
Kolor – bursztynowo – złoty
Smak – unikalny
Sposób przechowywania – temperatura pokojowa, miejsce nienarażonym na działanie promieni słonecznych
Spożywanie miodu nie jest wskazane w przypadku:
alergii na produkty pszczele, cukrzycy, ścisłej diety, dla niemowląt, kobiety w ciąży i karmiących
- Producenci