-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej wysyłki brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
0,00 zł
0
-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej wysyłki brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
- Kategorie
- Szukaj
-
Producent - MOYA MATCHA POLSKA/JAPONIA
Moya to polsko-japońska marka ekologicznych herbat premium i matchy
pochodzących z regionów Uji i Kagoshima. W tych cenionych za czyste
powietrze miejscach delikatne krzewy herbaciane mają najlepsze warunki
do wzrostu. Otrzymują wysoką dawkę promieni słońca, a mgły kryjące się
pomiędzy wzgórzami chronią je przed wiatrem i mrozem. Na uprawach
stosowane są metody zgodne z naturalnym ekosystemem, bez użycia
pestycydów. Po zbiorach herbaty Moya są hermetycznie pakowane i wysyłane
małymi partiami, a następnie przechowywane w chłodni, by zachować swą
świeżość. Założycielami Moya są przyjaciele, Maciek Hamela i Japonka
Hitomi Saito, która po ukończeniu paryskiej szkoły Cordon Bleu i szkoły
ceremonii herbacianej Urasenke, w 2015 roku postanowiła popularyzować
ponad tysiącletnią tradycję i właściwości herbaty w Europie.
Czym jest matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata, przy produkcji której wykorzystuje się specjalną technikę zacieniania krzewów. Fotosynteza zachodzi więc bez udziału słońca. Skutkuje to zwiększoną zawartością chlorofilu w liściach, a co za tym idzie - zwiększoną ilością antyoksydantów i mikroelementów w matchy. Tuż po zebraniu liście są parowane i suszone, a następnie trafiają do mielenia w tradycyjnych młynach. Te ścierają je na drobny proszek. Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty, dzięki czemu dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych. W tradycji japońskiej matcha pojawiła się 800 lat temu jako kluczowy element ceremonii herbacianej, by z czasem stać się popularnym składnikiem napojów i wypieków. W XXI wieku została na nowo odkryta jako superfood o ważnych dla zdrowia właściwościach. Matcha przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii, poprawia skupienie i koncentrację, pozytywnie wpływa na poziom cukru i dobrego cholesterolu we krwi. W odróżnieniu od kawy nie powoduje rozedrgania i nagłego spadku energii po kilku godzinach.
Czym jest matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata, przy produkcji której wykorzystuje się specjalną technikę zacieniania krzewów. Fotosynteza zachodzi więc bez udziału słońca. Skutkuje to zwiększoną zawartością chlorofilu w liściach, a co za tym idzie - zwiększoną ilością antyoksydantów i mikroelementów w matchy. Tuż po zebraniu liście są parowane i suszone, a następnie trafiają do mielenia w tradycyjnych młynach. Te ścierają je na drobny proszek. Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty, dzięki czemu dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych. W tradycji japońskiej matcha pojawiła się 800 lat temu jako kluczowy element ceremonii herbacianej, by z czasem stać się popularnym składnikiem napojów i wypieków. W XXI wieku została na nowo odkryta jako superfood o ważnych dla zdrowia właściwościach. Matcha przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii, poprawia skupienie i koncentrację, pozytywnie wpływa na poziom cukru i dobrego cholesterolu we krwi. W odróżnieniu od kawy nie powoduje rozedrgania i nagłego spadku energii po kilku godzinach.
Genmaicha to wysokiej jakości zielona herbata sencha połączona z ziarenkami prażonego ryżu („genmai”). Ryż jest specjalnie namaczany i parzony zanim zostaje wysuszony i poddany prażeniu. Połączenie naparu z liści senchy i ryżu daje genmaichy charakterystyczny orzeźwiający, delikatnie orzechowy smak, mocny aromat i rdzawo-zielony kolor.
| Dostępność | Duża dostępność |
42.00
Organiczna zielona herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru zbieranych z tych samych krzewów co liście Senchy.
| Dostępność | Średnia dostępność |
39.00
Hojicha to wyjątek wsród japońskich herbat a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych zielonych herbat. Hojicha pochodzi z liści zbieranych jesienią i jest prażona w wysokiej temperaturze przez co jej liście nabierają ciemno- brązowego koloru. Wtedy nabiera też ona swojego wyjątkowego dymnego aromatu i słodkawego smaku z karmelowo-orzechowymi nutami
| Dostępność | Średnia dostępność |
39.00
Kukicha to zielona herbata, której skład w całości tworzą gałązki i łodygi liści – te części herbacianych krzewów, których nie znajdziemy w innych herbatach. Stąd też jej nazwa: „kuki” w języku japońskim oznacza łodygę lub patyk. Kukicha powstaje przy okazji produkcji innych zielonych herbat kiedy blaszki liści są oddzielane od pozostałych elementów.
| Dostępność | Średnia dostępność |
39.00
Charakteryzuje się mocnym aromatem z wyczuwalną goryczką i jaśniejszym odcieniem zieleni. Polecana do matcha latte, koktajli oraz jako dodatek do lodów albo wypieków.
88.95
Organiczna matcha z drugiego i trzeciego zbioru. Charakteryzuje się mocnym aromatem z wyczuwalną goryczką i jaśniejszym odcieniem zieleni. Polecana do matcha latte, koktajli oraz jako dodatek do lodów albo wypieków.
| Dostępność | Duża dostępność |
54.95
Pozyskuje się ją z drugiego i trzeciego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami.
| Dostępność | Duża dostępność |
75.95
Moya Sencha no. 21 pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu z drugiego zbioru herbaty o bardzo zbalansowanym smaku. Zielona herbata sencha jest bogatym źródłem antyoksydantów i witamin. Pozytywnie wpływa na koncentrację a zawarte w niej polifenole mają wiele właściwości leczniczych, m.in. wspomagają układ trawienny, pomagając spalić zbędne kalorie a także poprawiają pracę układu krążenia.
| Dostępność | Średnia dostępność |
42.00
Podstawowy zestaw do przygotowywania Matchy. Doskonały prezent dla osób rozpoczynających swoją drogę z Matchą.
| Dostępność | Średnia dostępność |
118.95