-
Producent - MOYA MATCHA POLSKA/JAPONIA
Moya to polsko-japońska marka ekologicznych herbat premium i matchy
pochodzących z regionów Uji i Kagoshima. W tych cenionych za czyste
powietrze miejscach delikatne krzewy herbaciane mają najlepsze warunki
do wzrostu. Otrzymują wysoką dawkę promieni słońca, a mgły kryjące się
pomiędzy wzgórzami chronią je przed wiatrem i mrozem. Na uprawach
stosowane są metody zgodne z naturalnym ekosystemem, bez użycia
pestycydów. Po zbiorach herbaty Moya są hermetycznie pakowane i wysyłane
małymi partiami, a następnie przechowywane w chłodni, by zachować swą
świeżość. Założycielami Moya są przyjaciele, Maciek Hamela i Japonka
Hitomi Saito, która po ukończeniu paryskiej szkoły Cordon Bleu i szkoły
ceremonii herbacianej Urasenke, w 2015 roku postanowiła popularyzować
ponad tysiącletnią tradycję i właściwości herbaty w Europie.
Czym jest matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata, przy produkcji której wykorzystuje się specjalną technikę zacieniania krzewów. Fotosynteza zachodzi więc bez udziału słońca. Skutkuje to zwiększoną zawartością chlorofilu w liściach, a co za tym idzie - zwiększoną ilością antyoksydantów i mikroelementów w matchy. Tuż po zebraniu liście są parowane i suszone, a następnie trafiają do mielenia w tradycyjnych młynach. Te ścierają je na drobny proszek. Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty, dzięki czemu dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych. W tradycji japońskiej matcha pojawiła się 800 lat temu jako kluczowy element ceremonii herbacianej, by z czasem stać się popularnym składnikiem napojów i wypieków. W XXI wieku została na nowo odkryta jako superfood o ważnych dla zdrowia właściwościach. Matcha przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii, poprawia skupienie i koncentrację, pozytywnie wpływa na poziom cukru i dobrego cholesterolu we krwi. W odróżnieniu od kawy nie powoduje rozedrgania i nagłego spadku energii po kilku godzinach.
Czym jest matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata, przy produkcji której wykorzystuje się specjalną technikę zacieniania krzewów. Fotosynteza zachodzi więc bez udziału słońca. Skutkuje to zwiększoną zawartością chlorofilu w liściach, a co za tym idzie - zwiększoną ilością antyoksydantów i mikroelementów w matchy. Tuż po zebraniu liście są parowane i suszone, a następnie trafiają do mielenia w tradycyjnych młynach. Te ścierają je na drobny proszek. Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty, dzięki czemu dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych. W tradycji japońskiej matcha pojawiła się 800 lat temu jako kluczowy element ceremonii herbacianej, by z czasem stać się popularnym składnikiem napojów i wypieków. W XXI wieku została na nowo odkryta jako superfood o ważnych dla zdrowia właściwościach. Matcha przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii, poprawia skupienie i koncentrację, pozytywnie wpływa na poziom cukru i dobrego cholesterolu we krwi. W odróżnieniu od kawy nie powoduje rozedrgania i nagłego spadku energii po kilku godzinach.
- Parametry
|
I bądź na bieżąco ze wszystkimi nowościami! |
|