-
Multi Mix- uniwersalna mieszanka bezglutenowa niskobiałkowa PKU 1 kg BEZGLUTEN
Składniki: skrobie (kukurydziana, ziemniaczana, z tapioki), substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar.
Dostępność | Średnia dostępność 4 szt. |
Składniki: skrobie (kukurydziana, ziemniaczana, z tapioki), substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1458 kJ/ 343 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 85 g
w tym cukry: <0,2 g
Białko: <0,3 g
w tym fenyloalanina 9 mg
w tym tyrozyna 6mg
w tym leucyna 16 mg
Sól: 0,035 g
Masa netto - 1kg
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRZEPISY:
NALEŚNIKI Z ZAMIENIKIEM JAJ
Składniki: 120 g mieszanki, 10 g zamiennika jaja PKU BEZGLUTEN + 40 ml wody, 2 łyżki cukru, 250 ml napoju mlecznego niskobiałkowego PKU lub napoju roślinnego lub wody, 2 łyżki oleju + ½ łyżki do smażenia,
Wykonanie: Zamiennik jajka ubić z wodą za pomocą miksera. Wszystkie składniki, wraz z przygotowanym zamiennikiem, wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzaną patelkę z olejem wlać równą, cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
PIEROGI Z ZAMIENNIKIEM JAJ
Składniki: 250 g mieszanki, 30 g zamiennika jaja PKU BEZGLUTEN + 120 ml wody, 1 łyżka oleju, ok. 60 ml bardzo ciepłej wody, sól.
Wykonanie: Zamiennik jajka ubić z wodą za pomocą miksera. Mieszankę, przygotowany zamiennik jaja i olej ugnieść na ciasto stopniowo dodając ciepłej, ale nie wrzącej wody do uzyskania elastycznego ciasta. Gotowe ciasto rozwałkowywać porcjami (pozostałe ciasto dokładnie przykryć ściereczką) na około 2-3 mm. Wyciąć kółka, nałożyć ulubiony farsz i dobrze skleić brzegi nadając pierogom pożądany kształt. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut.
- Producenci