Opis
Mangostan (Garcinia mangostana) to wiecznie zielone drzewo dochodzące do 25 m wysokości, rosnące głównie w Tajlandii, Kambodży, Wietnamie oraz Indiach. Ma okrągłe, ciemnofioletowe owoce, pokryte suchą, grubą skórką. Ich miąsz jest biały i soczysty. W smaku przypomina morelę, pomarańczę i ananas. Jest bardzo trudny w przechowywaniu oraz transporcie. W stanie świeżym może być przechowywany zaledwie kilka dni.
Owoc Mangostanu ma bardzo wysoką zawartość ksantonów, czyli wysoce aktywnych fenoli roślinnych, znanych również jako potężne antyoksydanty, co potwierdza badanie ORAC (z ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity, czyli „zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych"). Badanie to mierzy pojemność antyoksydacyjną oznaczaną dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy. Badanie to wykazało iż Mangostan wykazuje 20-30 razy większą aktywność absorbującą wolne rodniki niż większość innych owoców czy warzyw. Badanie ORAC jest obecnie najbardziej precyzyjnym sposobem na określenie zdolności antyoksydacyjnych danego produktu. Im wyższy wynik, tym lepszy produkt dla naszego zdrowia.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania soku z Mangostanu:
- stanowi profilaktykę antynowotworową,
- stymuluje układ odpornościowy,
- wspomaga leczenie chorób reumatycznych,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- zapobiega miażdżycy,
- chroni mięsień sercowy,
- obniża poziom cukru we krwi,
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- wspomaga naturalną utratę masy ciała,
- stanowi ochronę przed chorobami Parkinsona i Alzheimera,
- wspomaga leczenie różnego typu alergii,
- działa przeciw depresyjnie,
- wspomaga leczenie stanów zapalnych,
- zapobiega powstawaniu jaskry i zaćmy,
- zapobiega wczesnemu starzeniu się.