• Producent - NIRO makarony i mąki ekologiczne POLSKA

NIRO Bio to mała firma rodzinna, która każdego dnia z pasją wytwarza w pełni naturalne, zdrowe i ekologiczne produkty. Są to produkty jak najmniej przetworzone, niepoddawane zbędnej obróbce, bez dodatku szkodliwych dla zdrowia substancji. NIRO Bio zostało założone przez rolnika w 2003 roku, z wykształcenia i pasjonata zdrowej żywności Krzysztofa Romańczyka, aby odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie Klientów na naturalną, jak najmniej przetworzoną żywność.
Siedziba firmy oraz zakład produkcyjny znajdują się w miejscowości Boronów, nazywanej Zieloną Krainą ze względu na lasy nad górną Liswartą, znajdujące się na jej terenie.

W naszej produkcji używamy głównie pradawnych, nieco zapomnianych obecnie gatunków zbóż: orkiszu, samopszy i płaskurki. Były one uprawiane już setki lat przed naszą erą i zaliczane są do pierwszych udomowionych zbóż. Są to zboża prawie wcale nie poddawane procesom uszlachetniającym, a przez co niezwykle bogate w wartości odżywcze. Mąka już po 4 tygodniach traci połowę swoich wartości odżywczych, dlatego nasza zawsze mielona i pakowna jest na świeżo. W naszej ofercie znajdziecie też między innymi makarony, również wytwarzane ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne. Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego. Nasze makarony nie zawierają soli oraz jaj, co sprawia, że nadają się jako składnik wszelakich diet, także leczniczych. Przykładem może być np. dieta bezsolna czy dieta bezbiałkowa.

Płatki zbożowe, które produkujemy, powstają z gniecionych ekologicznych zbóż. Nie są poddawane żadnym dodatkowym procesom takim jak moczenie, parowanie czy suszenie, przez co również zachowują wszystkie witaminy i wartości odżywcze.
Dodatkowo produkujemy inne ekologiczne produkty zbożowe takie jak kasze, kasze mannę, otręby czy śrutę żytnią. W sprzedaży mamy także całe ekologiczne zboża. Nie mają one uszkodzonego zarodka, przez co nadają się nawet do kiełkowania.

Wszystkie zboża, których używamy w produkcji – orkisz, samopsza, płaskurka, owies i żyto – pochodzą z polskich, certyfikowanych gospodarstw rolnictwa ekologicznego.
  • Parametry