• MĄKA Z ŻOŁĘDZI BEZGLUTENOWA BIO 500 g DARY NATURY

Mąka z żołędzi jest bogata w potas, wapń i magnez, czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne i w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennych dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

13.23
szt. Do przechowalni
Dostępność Duża dostępność
SKŁADNIKI
żołędzie* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennych dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna 1355 kJ/ 322 kcal; Tłuszcz 5,1 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g; Węglowodany 73,4 g; w tym cukry 9,9 g; Błonnik 16,8 g; Białko 4,1 g; Sól 0,0g; Potas 450 mg; Wapń 74 mg; Fosfor 73 mg; Magnez 34 mg; B3 2,1 mg.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby. Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np. jako dodatek do makaronu, omletów z jaj, placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi).

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci