• MĄKA Z TOPINAMBURU BEZGLUTENOWA BIO 500 g DARY NATURY

Mąka z topinamburu jest bogatym źródłem błonnika oraz żelaza (20% dziennego zapotrzebowania), potasu (110,5% dziennego zapotrzebowania) i witaminy B1 (15,45% dziennego zapotrzebowania). Ze względu na dużą zawartość wielocukru – inuliny, topinambur może być pomocny głównie diabetykom. Inulina jest również naturalnym prebiotykiem, który wspomaga flore bakteryjną i poprawia perystaltykę jelit.

31.95
szt. Do przechowalni
Dostępność Średnia dostępność

SKŁADNIKI
obrane, suszone i mielone kłącze topinamburu* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Po wykopaniu topinamburu z ziemi nie da się go długo przechowywać w postaci świeżej, w postaci suszonej i zmielonej można go przechowywać cały rok i tworzyć z niego różne dania.
Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów np.: placki z topinamburu (tak jak placki z ziemniaków), kotlety z mąki z topinamburu, dodatek do sosów, dodatek do zup oraz w innych formach według upodobań.


Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna 1368 kJ / 323 kcal;

Tłuszcz 0,3 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,3 g;

Węglowodany 67,5 g; w tym cukry 63,8 g;

Błonnik 11,6 g; Białko 6,9 g; Sól 0,0 g; Potas 2210 mg; Żelazo 2,79 mg; C 9,9 mg; B1 0,2 mg.


ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci