
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Ksylitol cukier brzozowy 1 kg


Dostępność |
Duża dostępność
|
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny.
Wartość energetyczna to 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g).
Proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia wykorzystywana do produkcji jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży.
Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.
Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji
SKŁADNIKI
100% ksylitol
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 1004,16 kJ / 240 kcal
Tłuszcz : 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 100 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.
Uwagi:
Spożycie w nadmiernych ilościach może wywoływać efekt przeczyszczający.
Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.
Nie podawać zwierzętom.
Ksylitol został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną nr 94/35/EC(94/35/WE)
W Polsce został dopuszczony do stosowania w żywności na podstawie Rozporządzenia Minista Zdrowia nr 805 (2003)
- Producenci