• Dym wędzarniczy w płynie 187ml SMOKELAND

Naturalny dym wędzarniczy w płynie do różnych rodzajów wege zamienników mięsa i ryb o tradycyjnym aromacie dymu z twardego drewna

25.75
szt. Do przechowalni
Dostępność Średnia dostępność

Naturalny dym wędzarniczy w płynie do różnych rodzajów wege zamienników mięsa i ryb o tradycyjnym aromacie dymu z twardego drewna. Doskonały produkt dla tych, którzy nie mają możliwości wędzenia a lubią aromat wędzonych potraw. Dzięki bejcowaniu, marynowaniu i obróbce termicznej otrzymuje się potrawy o smaku i aromacie wędzonek. Można też stosować jako składnik przyprawowy, żeby urozmaicić charakter menu w kuchni domowej czy w gastronomii. Jest to naturalny dym w kondensacie płynnym, oczyszczony ze szkodliwych substancji

SKŁADNIKI: woda, aromat dymny

WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g:
Wartość energetyczna 89 kJ / 21 kcal,
Tłuszcze 0,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g,
Węglowodany 0,2 g w tym cukry  g,
Białko 0,0 g,
Sól 0 g

 

Otrzymywany na drodze suchej destylacji drewna. Proces spalania drewna przy eliminacji powietrza nosi nazwę pirolizy drewna. W czasie pirolizy powstają oprócz węgla substancje gazowe kondensowane w wodzie. Kondensaty dają się rozdzielić na fazę smolistą i wodną. Faza smolista nie nadaje się do wykorzystania w przetwórstwie żywności i jest odrzucana. I to właśnie na tym etapie eliminuje się wszystkie te potencjalnie szkodliwe elementy, które występują w rzeczywistym dymie, w tradycyjnym wędzeniu. Badania wykazały, że naturalne dymy w płynie mają właściwości antyutleniające i bakteriostatyczne. Jedzenie zrobione przy ich użyciu pod względem smakowym nie różni się prawie od tych zrobionych w klasycznej wędzarni. Dymy w płynie mają zarówno cechy aromatyzujące, jak i koloryzujące i nadające jedzeniu właściwą dla procesu wędzenia teksturę.

Roztwór został rozcieńczony wodą, aby umożliwić łatwe i bezpieczne zastosowanie produktu w domu. Przeznaczony do stosowania na powierzchni produktów spożywczych. W czasie przechowywania mogą się wytrącać w płynie stałe cząsteczki dymu.

Sugerowany sposób użycia: Nadaje ciemnobrązowy kolor oraz mocny aromat dymny różnym rodzajom odpowiedników mięs (tofu, tempeh, papier ryżowy, seitan i inne). Zalecana dawka dymu w płynie wynosi 5-10 g/kg produktu.

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci